Історія

Школа

Стара школа 1949 рік
Стара школа 1949 рік

У 1850 році в Стоянові відкрили першу початкову однокласову школу. Згодом її було реорганізовано в двокласову, а на початку XX століття в чотирикласову. Школа була українською, хоча більшість вчителів були поляками. За часів Польщі директором школи був поляк Януш. Школа була чотирикласовою і в ній було 11 вчителів. У 1903 році було збудовано нову двоповерхову школу ("стару школу"). До 1924 року мовою навчання була українська, однак потім – польська, а українська мова збереглася як предмет.

Пізніше директором школи став спольщений німець Бренештуль. Він продовжував колонізаційний курс Януша. В роки Другої світової школа припинила працювати, але після війни вона знову запрацювала. Перший випуск Стоянівської середньої школи відбувся у 1948 році.

Під час добудови школи 1962 рік
Під час добудови школи 1962 рік

У 1962 році будівлю школи було реконструйовано й розширено, внаслідок чого площа шкільних приміщень значно збільшилась. Проте цього виявилось недостатньо. В 70-их роках кількість жителів значно зросла, постала потреба будівництва нової школи, оскільки стара вже була замалою.

У 1983 році була збудована нова триповерхова школа з двома басейнами. Ця новобудова дала можливість якісно підвищити рівень навчання, краще працювати вчителям та учням. Вона функціонує і по сьогодні.

Нажаль, будівля старої школи, в якій навчалось так багато поколінь, не дожила до наших днів. Довгий час будівлю ніяк не використовували. Через це її стан погіршувався і з часом став аварійним. В 2001 році її демонтували.

Нова школа 2010 рік
Нова школа 2010 рік

На даний час школа має назву Стоянівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів. В ній навчається близько трьох сотень учнів, а педагогічною діяльністю займається близько 40-ка вчителів. Кожного року вихованці школи стають призерами районних та обласних олімпіад, конкурсів та спортивних змагань. Неодноразово займали перші місця волейбольні команди дівчат і хлопців, команда легкоатлетів, футбольна команда. Учні школи мають змогу відвідувати різноманітні гуртки та спортивні секції.

Джерела інформації:

Історія міст і сіл Української РСР. Львівська область - Київ, 1968

"Надбужанщина - Історично-мемуарний збірник" том 2-ий - Нью-Йорк, 1989