Історія

Церква на Черуковатиці

Церква Покрови Пресвятої Богородиці на Черуковатиці
Церква Покрови Пресвятої Богородиці на Черуковатиці 2020 рік

На межі Львівської та Волинської областей, неподалік заповідного урочища Красна Гора, розташований хутір Черуковатиця, який адміністративно відноситься до Стоянова. За сотню метрів на північ від цього хутора, протягом кількохсот років проходив кордон спочатку між Австро-Угорською та Російською імперіями, а потім Польщею і Радянським Союзом.

На Черуковатиці, неподалік дороги, протягом 32 років силами місцевого жителя, заслуженого працівника культури України та викладача школи мистецтв Василя Парахіна, відбувалось будівництво церкви із пантеоном слави полеглим воїнам УПА. Побудова цього храму була давньою мрією Василя Григоровича. Почалось все із символічної могили на якій було встановлено хрест. Пізніше було закладено фундамент каплички, яка з часом переросла в храм.

Вибір місця будівництва не був випадковим. Бувши ще малим хлопцем пан Василь став свідком бою, який відбувся між трьома повстанцями та енкаведистами. Двох бійців УПА Василь Григорович знав особисто, вони були вихідцями із Черуковатиці. Під час нерівного бою лише одному повстанцю вдалось врятуватись.

"Хлопці втікали, а енкаведисти стріляли їм по ногах, щоб узяти живими. Василя Демчука вбили. Славко Лищишин упав пораненим, до нього кинулися енкаведисти, але він ще встиг застрелити когось, а потім - себе. Ми після того ходили туди, на те побоїще. Я бачив продірявлений автоматною чергою Славків черевик. На тому місці було багато крові та валялися прострелені закривавлені гроші. Голова колгоспу позбирав їх і відмивав у нашій студні. Після цього люди не хотіли з ним вітатися", - згадує пан Василь в інтерв'ю Туристичному порталу Червонограда.

Ідею увіковічення імен полеглих за волю України борців вдалось реалізувати лише після проголошення незалежності. На місці загибелі хлопців Василь Григорович насипав могилу і поставив хрест. У пам'ять про інших, невідомих бійців УПА, він спорудив Пантеон героїв.

Парахін Василь в середині храму - 2020 рік
Парахін Василь в середині храму
2020 рік - фото Віктор Чухрай

Будувався храм в основному силами та коштами будівничого, а також за підтримки добрих людей. Як згадує пан Василь, почалось все з того, що тодішній голова Радехівської районної ради допоміг отримати блоки зі вже зруйнованого містечка ракетників. Зведення не давалось легко, але пан Парахін не здавався. Добудовувати церкву допомагали військові Луцького прикордонного загону на чолі з полковником Олегом Омеляновичем Вовком, а також різноманітні меценати, зокрема волинські бджолярі.

Храм зведений у давньоруському стилі, який ніби нагадує мандрівникам, що в давнину дорога яка проходить неподалік мала назву Княжий шлях. За взірець було вибрано древню церкву Святої Трійці, що розташована у Зимненському монастирі на Волині, і яка була збудована ще за часів князя Володимира.

Храм збудований без традиційних куполів, які не були притаманні тогочасній добі. Дверні арки, які з'єднують вівтар з середньою частиною храму і притвор з портиком виконані в стилі бароко. За задумом будівничого в архітектурі храму втілено все те, що акумулювалося нашою культурою, створювалося впродовж багатьох віків.

Ікони для церкви намалювала дружина будівничого - пані Богдана. Роботи виконані в техніці наївного народного мистецтва, яку пан Василь відродив і застосував у шкільній студії. Цей стиль здавна використовувався для настінного розпису, малювання на склі, оздоблення гончарних виробів тощо. В цьому ж стилі виготовлені та розмальовані дерев'яні скульптури, що прикрашають храм і його околиці.

Під час освячення храму, посередині Василь Парахін - 2020 рік
Під час освячення храму, посередині Василь Парахін
12 грудня 2020 року - фото сайту Львівсько-Сокальської єпархії

12 грудня 2020 року відбулось освячення новозбудованої церкви Покрови Пресвятої Богородиці Православної церкви України. В урочистій події взяли участь не тільки мешканці Черуковатиці та Стоянова, але і навколишніх сіл та міст Львівщини та Волині. Освячення храму провели ієрархи ПЦУ митрополит Луцький і Волинський Михаїл Зінкевич та митрополит Львівський і Сокальський Димитрій Рудюк у співслужінні представників духовенства навколишніх міст та сіл.

Під час урочистої події Василя Парахіна та командира Луцького прикордонного загону полковника Олега Вовка, який впродовж останніх двох років допомагав завершити будівництво, було нагороджено благословенною грамотою і хрестом Православної церкви України від митрополита Київського і всієї Руси України Епіфанія. Крім цього, медалями "За жертовність і любов до України" та благословенними грамотами були відзначені деякі офіцери-прикордонники та найбільш активні учасники будівництва храму.

Надалі храм має стати частиною монастиря. Ним буде опікуватися намісник Луцького братського Хрестовоздвиженського монастиря ігумен Никодим Смілий, який має організовувати тут для початку скит Братської обителі.

17 жовтня 2021 біля церкви Покрови відбулося святкування Дня захисника України. Ініціатором проведення заходу став вже згаданий полковник Олег Вовк, який зміг залучити до події співака Олександра Положинського, луцький гурт Флайzzzа, ГО "Волинська фундація" та інших. На святкуванні були присутні кількасот людей. Крім Олександра Положинського та гурту Флайzzzа, у музичній програмі взяли участь Юрій та Ілля Морозовичі, Оркестр волинського прикордонного загону та військової частини 1141 Національної гвардії України. У рамках святкування відбулась також реконструкція бою, що закінчився перемогою повстанці УПА. Організатори свята планують зробити його щорічним.

Джерела інформації:

ТРК "Радехів" - "Радехівське благочиння ПЦУ України збагатилося ще однією духовною святинею", 2020

Град Лева - Офіційний веб-сайт Львівсько-Сокальської єпархії - "Чин освячення Покровської церкви на хуторі Черуковатиця", 2020

Туристичний портал Червонограда - "Черуковатиця: місце сили на галицько-волинському прикордонні", 2020